R E N K L E N D İ R İ C İ L E R | ||
Rumuz |
İsim
| Açıklamalar |
E100* |
Kurkumin
| Renklendirici; kurkuma (turmerik) bitkisinin köklerinden elde edilir, suni olarak da üretilir; peynir, margarin ve fırın tatlılarında kullanılır. |
E101* | Riboflavin, Riboflavin-5'- phosphate | 'B2 vitamini' ve renklendirici; doğal olarak sebzelerde bulunur; yumurta, süt, karaciğer ve böbrekten de elde edilir; margarin ve peynirde kullanılır. |
E102* | Tartrazin | Renklendirici; tiroid tümörü, kromozom hasarı, kurdeşen, hiperaktivite ve aspirin duyarlılığı gibi rahatsızlıklara sebep olabilir; renkli içecek, tatlı, reçel,unlu gıdalar, çerez, konserve balık ve hazır çorbalarda kullanılır; Norveç ve Avusturya'da yasaklandı. |
E104* | Kinolin Sarısı | Renklendirici; ruj, saç bakım ürünleri, kolonya üretimi ve eczacılıkta kullanılır; deri rahatsızlığına neden olur; Avustralya, Amerika ve Norveç'te yasaklandı. |
E107* | Yellow 7G | Renklendirici; astımlılarda alerjik reaksiyon görülebilir; tipik ürünler hafif içeceklerdir;HACSG² sakınılmasını öneriyor; Avustralya ve Amerika'da yasaklandı. |
E110* | Sunset Yellow FCF, Orange,Yellow S | Renklendirici; sentetiktir;unlu gıdalar, pasta, tatlı, çerez, dondurma, içecek ve konserve balık, hazır çorba ve bazı şurup cinsi ilaçların üretiminde kullanılır; yan etkileri kurdeşen, rinit (burun akması), burun tıkanıklığı, alerji, hiperaktivite, böbrek tümörü, kromozom hasarı, karın ağrısı, bulantı ve kusma, hazımsızlık ve iştahsızlıktır;Norveç'te yasaklandı. |
E120** | Karmin, Karminik asitKosinal | Renklendirici; böceklerden elde edilir; kozmetiklerde, şampoanlarda, kırmızı elma sularında, şekerlemelerde ve diğer gıdalarda kullanılır; hassas ve asmatik bünyelerde alerjik reaksiyonlara sebeb olabilir. |
E122* | Azorubin,Karmoisin | Renklendirici; kömür katranı türevi; astımlılar ve aspirin alerjisi olanlarda kötü reaksiyonlar yapabilir; tipik ürünler şekerleme, marzipan ve jölelerdir; ısveç, Amerika, Avusturya ve Norveç'te yasaklandı. |
E123* | Amarant | Renklendirici; aynı ismi taşıyan bir ottan üretilir; kek, meyve tatlı dolgular ve jölelerde kullanılır; astım, egzama ve hiperaktiviteye neden olur; bazı hayvanlara yapılan testlerde doğum kusurları ve cenin ölümleri görülmüştür, kanserojen olabilir;Avusturya, Amerika, Rusya, Norveç ve diğer bazı ülkelerde yasaklandı. |
E124* | Ponso 4R,Kosinal red A | Renklendirici; sentetik kömür katranı; hayvanlarda kanserojen, astımlılar ve aspirin alerjisi olanlarda kötü reaksiyonlar yapabilir; Amerika ve Norveç'te yasaklandı. |
E127* | Eritrosin | Renklendirici; kiraz ve vişne, konserve sebze, muhallebi, tatlı, pasta,biskuvi ve çerezlerde kullanılır; ışığa karşı duyarlılığa ve troid hormonu seviyesini arttırıp hipertroidism'e neden olabilir; farelerde yapılan çalışmada troid kanserine neden olduğu saptanmıştır; Avustralya, Amerika ve Norveç'te yasaklandı. |
E128* | Red 2G | Renklendirici; sentetik kömür katranı; kan hemoglobini ile karışma ihtimali vardır; çocuklar tarafından kullanılması tavsiye edilmiyor; dondurma, puding, meyvalı veya aromalı yoğurt, pişmiş ya da pişmemiş et ürünleri, sucuk, salam, sosis Marmelat ve içeceklerde kullanılır. Pek çok ülkede yasaktır. |
E129* | Allura red AC | Renklendirici, sentetiktir; tatlılar, içecek ve garnitürlerde, eczacılık ve kozmetik ürünlerinde kullanılır; astım ve aspirin hassasiyeti olan insanlar için risklidir; farelerdekanser oluşturduğu saptanmıştır; çocuklar tarafından tüketilmesi tavsiye edilmiyor;Danimarka, Belçika, Fransa, Almanya, ısviçre, ısveç, Avusturya ve Norveç'te yasaklandı. |
E131* | Patent blue V | Renklendirici; Alerjik hassasiyete sahip insanlar kaçınmalıdır; kurdeşen, kaşıntı, tansiyon düşüklüğü, titreme ve solunum problemleri oluşturabilir; çocuklarda kullanılması tavsiye edilmez. Avustralya, Amerika ve Norveç'te yasaklandı. |
E132* | Indigotin, Indigokarmin | Renklendirici; sentetik kömür katranı türevi; yaygın olarak tablet ve kapsüllere eklenir; ayrıca dondurma, tatlı, fırınlı mamuller, şekerleme ve bisküvilerde kullanılır; bulantı, kusma, yüksek tansiyon, deri döküntüsü, solunum sorunları ve diğer alerjik reaksiyonlara neden olur. Norveç'te yasaklandı. |
E133* | Brilliant blue FCF | Renklendirici; sentetik kömür katranı; mandıra ürünleri, tatlılar ve içeceklerde kullanılır; çocukların tüketmesi tavsiye edilmiyor, Belçika, Fransa, Almanya, ısviçre, ısveç, Avusturya ve Norveç'te yasaklandı. |
E140* | Klorofil | Renklendirici; doğal olarak tüm bitkilerde bulunur; mum ve yağların boyanmasında, eczacılık ve kozmetik ürünlerde kullanılır. |
E141* | Klorofil bakırkompleksi | Renklendirici; bazı peynir çeşitlerinde, çiklette, dondurmada, sos ve çorbalarda kullanılır; bilinen bir yan etkisi yoktur. |
E142* | Green S | Renklendirici; sentetik kömür katranı türevi; konserve bezelye, nane jöle ve soslarda, paketlenmiş ekmek kırıntısı ve kek karışımlarında kullanılır; hiperaktiviteye, astıma, uykusuzluğa sebep olduğu bilinmektedir; çocuklar için tavsiye edilmemektedir. ısveç, Amerika ve Norveç'te yasaklandı. |
E150 | Karamel | Renklendirici; şekerden yapılır; istiridye, soya, meyveler, konserve soslar, çikolata, şekerleme, bisküvi ve turşularda kullanılır. Çocuklar için tavsiye edilmiyor. |
E151 | Brilliant Black BN, Black PN | Renklendirici; kömür katranı; tatlılar, balık ezmesi, aromalı sütlü içecekler, dondurma, hardal, marmelatlar, soslar, kekler ve içeceklerde kullanılır; Danimarka, Belçika, Fransa, Almanya, ısviçre, ısveç, Avusturya, Avustralya, Amerika ve Norveç'te yasaklandı. |
E153* | Bitkisel Karbon | Renklendirici; mangal kömürü, kemik, et, kan, katı ve sıvı yağlardan elde edilir; reçel, jöle ve meyan kökünde kullanılır; kanserojen olma riskinin yanında hayvan kökenli olanları haram riski taşır. Çocuklar için tavsiye edilmez. Avustralya'da yalnızca bitkisel kökenli olanına izin verildi, Amerika'da yasaklandı. |
E154* | Brown FK | Renklendirici; sentetik 6 boya maddesinin karışımından oluşur; kurutulmuş balık, tütsülenmiş balık, pişirilmiş jambon ve cipslerde kullanılır; çocuklar için önerilmez; Amerika'da ve pek çok ülkede yasaklandı. |
E155* | Brown HT (Chocolate) | Renklendirici, kömür katranı; çikolatalı kekte kullanılır; astımlılar ve aspirin alerjisi olanlarda kötü reaksiyonlar yapabilir; deri duyarlılığına neden olduğu bilinir;Danimarka, Belçika, Fransa, Almanya, ısviçre, ısveç, Avusturya, Amerika ve Norveç'te yasaklandı. |
E160(a)* | Karoten, alfa-, beta-, gamma- | Renklendirici; insan vücudu onu karaciğerde 'A Vitamin'ine dönüştürür; havuçta, turunçgillerde ve sebzelerde bulunur; tereyağ, margarin, kek, sütlü içecekler ve meyve sularında kullanılır; bazı üreticilerin stabilizatör olarak jelatin kullandıkları bilinmektedir. |
E160(b)* | Annatto (Arnatto, Annato), bixin, norbixin | Renklendirici; 'Bixaorellana' ağacından elde edilir; peynir, tereyağı, margarin,unlu gıdalar, çerez, çorba ve içeceklerde kullanılmaktadır; ayrıca eczacılıkta (balgam sökücü olarak) ve tekstil sektöründe kullanılır;jelatinle karışık bulunabilir; kurdeşene neden olduğu bilinir, HACSG² sakınılmasını öneriyor. |
E160(c)* | Paprika ekstrakt, Kapsanthin, Kapsorubin | Renklendirici; kırmızı biber çekirdek ve tohumlarından elde edilir; kümes hayvanı gıdaları, dilinmiş peynirlerde kullanılır; jelatinle karışık bulunabilir; bazı ülkelerde yasaklandı. |
E160(d)* | Likopen | Renklendirici; domates ve pembe greyfurttan üretilir; kanser riskini azaltabilir; jelatinle karışık bulunabilir. |
E160(e)* | Beta-apo-8'Karotenal (C 30) | Renklendirici; sentetik;dilimlenmiş peynirde kullanılır; bilinen yan etkisi yok; jelatinle karışık bulunabilir. |
E160(f)* | Etil ester of beta-apo-8'-karotenik asid (C 30) | Renklendirici, bilinen yan etkisi yok; alkolle muamele edilmiş olabilir. |
E161* | Lutein, Kantaksantin | Renklendirici; doğal olarak yeşil yaprakta, kadife çiçeği ve yumurta sarısında bulunur, Alkolle muamele edilmiş olabilir. Renklendirici; retinol; bazı mantar, kabuklu hayvan, balık ve flamingo tüyünde bulunur. |
E162* | Betanin | Renklendirici; pancardan elde edilir; bilinen yan etkisi yok; Alkolle muamele edilmiş olabilir. |
E163* | Antosiyaninler | Renklendirici, çiçek ve bitki kaynaklı; alkolle muamele edilmiş olabilir. |
E170* | Kalsiyum karbonat | Hem renklendirici hem mineral tuz; kaya minerali veya kemikten elde edilir; diş macunu, beyaz boya, temizleme tozları, bisküvi, ekmek, kek, dondurma, dondurulmuş konserve sebze ve meyvede ve ilaçlarda kullanılır; yüksek dozlarda zehirlidir; safra, böbrek taşı, hemoroid, kabızlık ve fistül kanamalarına sebep olabilir. |
E171 | Titanium dioxid | Renklendirici; diş macunu ve beyaz boyada pek çok ilaçta bazı peynir çeşitlerinde, krema ve soslarda kullanılır; kan, beyin ve bezlerde, lenf düğümleri ve akciğerde yüksek konsantrasyon oluşturabilir. Almanyada yasaktır. |
E172 | Demir oxid ve hidroxid | Renklendirici; som balığı ve karides ezmesinde kek, pasta ve tatlılarda kullanılır; yüksek dozlarda zehirlidir. Almanyada yasaklanmıştır. |
E173 | Aluminium | Renklendirici; draje, şekerleme, keklerde, tabletlerde dekorasyon maksadı ile kullanılır; bazı ülkelerde yasaklandı. |
E174 | Gümüş | Renklendirici; çikolatalı şekerlemeler ve drajelerde kullanılır; aşırı dozlarda önemli rahatsızlıklara sebep olur; bazı ülkelerde yasaklandı. |
E175 | Altın | Renklendirici; çikolatalı şekerlemelerde drajelerde kullanılır; bazı ülkelerde yasaklandı. |
E180* | Litolrubin BK | Renklendirici; astım, rinit ve cilt hastalıklarına sebep olabilir. Bazı ülkelerde yasaklandı. |
E181 | Tannik acid | Alkolde berraklaştırma ajanı; fındık ve oak ağacı dallarından elde edilir; doğal olarak çayda bulunur. |
KORUYUCU KATKI MADDELERİ | ||
Numara | İsim | Yorum |
E200 |
Sorbik asit
|
Koruyucu olarak kullanılır. Bitkisel kökenlidir. Ciltte kaşıntıya sebep olabilir
|
E201
|
Sodyum sorbat
|
Koruyucu olarak kullanılır.
|
E202
|
Potasyum sorbat
|
Koruyucu olarak kullanılır.
|
E203
|
Kalsiyum sorbat
|
Koruyucu olarak kullanılır.
|
E210*
|
Benzoik asit
|
Koruyucu olarak kullanılır. Fırın mamulleri, peynir, çiklet, çeşni, dondurulmuş mandıra ürünleri, yumuşak tatlı gibi gıda ürünlerinde, kozmetik ürünlerde, eczacılıkta öksürüğe karşı antiseptik ve mantara karşı merhem yapımında kullanılır. Astıma , sinirsel bozukluğa, ve çocuklarda hiperaktiviteye neden olabilir.
|
E211*
|
Sodyum benzoat
|
Koruyucu olarak kullanılır. Süt ve et ürünleri, çeşniler, fırınlı mamuller ve şekerlemelerde, ağız yoluyla alınan bir çok ilaçta kullanılır; kurdeşene neden olduğu ve astımı ağırlaştırabilir.
|
E212*
|
Potasyumbenzoat
|
Bakınız: 211
|
E213*
|
Calsiyum benzoat
|
Bakınız: 212
|
E214*
|
Etil p-hidroksibenzoat
|
Koruyucu olarak kullanılır. Bazı ülkelerde yasaklandı
|
E215*
|
Sodyum etil p-hidroksibenzoat
|
Koruyucu olarak kullanılır. Bazı ülkelerde yasaklandı
|
E216*
|
Propil p-hidroksibenzoat
|
Koruyucu olarak kullanılır. Alerjik reaksiyonlara sebep olabilir.
|
E217*
|
Sodyum propil p-hidroksibenzoat
|
Koruyucu olarak kullanılır. Bazı ülkelerde yasaklandı
|
E218*
|
Metil p-hidroksibenzoat
|
Koruyucu olarak kullanılır. Alerjik reaksiyonlara sebep olabilir.
|
E219*
|
Sodyum metil p-hidroksibenzoat
|
Koruyucu olarak kullanılır. Bazı ülkelerde yasaklandı
|
E220
|
Sulfur dioksit
|
Koruyucu olarak kullanılır. Kömür katranından elde edilir. Tüm sülfürlü ilaçlar zehirlidir ve kullanımı sınırlandırılmıştır (Amerika'da, FDA¹ çiğ meyve ve sebzelerde kullanımını yasaklamıştır); astım nöbetlerini azdırdığı ve böbrek fonksiyonları zayıflamış olanlarda metabolizmayı zorladığı, 'B1 vitamini'ni yok ettiği bilinmektedir; içecekler, kurutulmuş meyveler, meyve suyu, sirke ve patates ürünlerinde kullanılır.
|
E221
|
Sodyum sulfit
|
Bakınız: 220
|
E222
|
Sodyum hidrojensulfit
|
Bakınız: 220
|
E223
|
Sodyummetabisulfit
|
Bakınız: 220
|
E224
|
Potasyummetabisulfit
|
Bakınız: 220
|
E225
|
Potasyum sulfit
|
Bakınız: 220
|
E226
|
Kalsiyum sulfit
|
Koruyucu olarak kullanılır. Bazı ülkelerde yasaklandı
|
E227
|
Kalsiyum hidrojensulfit
|
Koruyucu olarak kullanılır. Bazı ülkelerde yasaklandı
|
E228
|
Potasyum bi sulfit
|
Bakınız: 220
|
E230*
|
Bifenil, Difenil
|
Koruyucu olarak kullanılır. Bazı ülkelerde yasaklandı
|
E231*
|
2-Hidroksi bifenol
|
Koruyucu olarak kullanılır. Bazı ülkelerde yasaklandı
|
E232*
|
Sodyum ortofenilfenol
|
Bakınız: 231
|
E233*
|
Tiabendazol
|
Koruyucu olarak kullanılır. Bazı ülkelerde yasaklandı
|
E234*
|
Nisin
|
Koruyucu olarak kullanılır.
|
E235
|
Natamisin
|
Koruyucu olarak kullanılır. Bulantı, kusma, ishal ve cilt kaşıntısına neden olur; et ve peynir ürünlerinde kullanılır.
|
E236
|
Formik asit
|
Koruyucu olarak kullan. Bazı ülkelerde yasaklandı
|
E237
|
Sodyum format
|
Koruyucu olarak kullanılır. Bazı ülkelerde yasaklandı
|
E238
|
Kalsiyum format
|
Koruyucu olarak kullanılır. Bazı ülkelerde yasaklandı
|
E239
|
Hexamin
|
Koruyucu olarak kullanılır. Bazı ülkelerde yasaklandı
|
E242
|
Dimetildikarbonat
|
Koruyucu olarak kullanılır. Meyve sularına ilave edilen ve içindeki mikroplar ile mücadele eden bir antimikrobiyel, FDA¹nın veritabanında gıda ile ilişkisi kabul edilen bir madde olarak listelenmiştir
|
E249*
|
Potasyum nitrit
|
Koruyucu olarak kullanılır. Et ürünlerinde kullanılır. Nitritler nefes daralması, baş dönmesi ve baş ağrısı ile sonuçlanabilecek rahatsızlıklara sebep olduğu gibi potansiyel kanserojendir; bebek ve küçük çocukların gıdalarında kullanılması kesinlikle yasaktır.
|
E250*
|
Sodyum nitrit
|
Koruyucu olarak kullanılır. Hiperaktiviteye ve diğer yan etkilere neden olabilir, potansiyel kanserojendir, bir çok ülkede sınırlandırılmıştır, HACSG² sakınılmasını öneriyor
|
E251*
|
Sodyum nitrat
|
Bakınız: 250
|
E252*
|
Potasyum nitrat
|
Koruyucu olarak kullanılır. Hayvan artıklarından veya bitkilerdenelde edilir. Gübre üretiminde ve etin korunmasında kullanılır; hiperaktiviteye ve diğer yan etkilere sebep olabilir, potansiyel kanserojendir, bir çok ülkede sınırlandırılmıştır (Bakınız: 249)
|
E260
|
Asetik asit
|
Koruyucu olarak kullanılır. Sirkenin ana maddesidir; ağaç liflerinden sentetik olarak üretilir; turşu ve soslarda kullanılır
|
E261
|
Potasyum asetat
|
Koruyucu olarak kullanılır. Böbrek fonksiyonları zayıf insanlar sakınmalıdır; sos ve turşularda kullanılır.
|
E262
|
Sodyum asetat, Sodyum diasetat
|
Koruyucu olarak kullanılır. Asitliği düzenleyicidir; bilinen yan etkisi yok
|
E263
|
Kalsiyum asetat
|
Koruyucu olarak kullanılır. Asitliği düzenleyicidir.
|
E264
|
Amonyum asetat
|
Koruyucu olarak kullanılır. Bulantı ve kusmaya neden olabilir
|
E270*
|
Laktik asit
|
Koruyucu olarak kullanılır. Asitliği düzenleyicidir; bebeklerin sindirimi zordur; tatlılar, salata sosu, bebe maması ve şekerlemelerde kullanılır
|
E280
|
Propiyonik asit
|
Koruyucu olarak kullanılır. Migren ağrılarına sebep olabilir; doğal olarak mayalanmış gıdalarda, insan teri ve geviş getirenlerin sindirim organlarında bulunur, ayrıca suni olarak etilen, karbon monoksit, propiyonaldehit, doğal gaz, mayalanmış kağıt hamuru veya çürümüş lif bakterisinden elde edilir; yaygın olarak ekmek ve un mamullerinde kullanılır
|
E281
|
Sodyumpropiyonat
|
Koruyucu olarak kullanılır. Migren ağrılarına sebep olabilir; unlu mamullerde kullanılır.
|
E282
|
Kalsiyumpropiyonat
|
Bakınız: 281
|
E283
|
Potasyumpropiyonat
|
Bakınız: 281
|
E290
|
Karbon dioksit
|
Koruyucu olarak kullanılır.
|
E296
|
Malik asit
|
Koruyucu olarak kullanılır. doğal (meyvelerden) veya sentetik yoldan elde edilir; bebekler ve küçük çocuklarsakınmalıdır
|
E297
|
Fumarik asit
|
Koruyucu ve anti oksidan olarak kullanılır. Keklerde kullanılır
|
Kaynak: "animal-ingredients.hypermart.net", "www.foodag.com" ve "www.muslimconsumergroup.com", HACSG (Hiperaktif çocukları destekleme grubu), "www.ifanca.org", "www.ehalalfood.com", "www.eathalal.com", "www.whatisinit.com", "www.halalpak.com" internet sayfalarından faydalanılmıştır.
|
Numara
|
İsim
|
Yorum
|
E300 | Askorbik asit | Antioksidan. 'C vitamini'; sentetik olarak glukozdan sağlanabilir, doğal olarak sebze ve meyvelerde bulunur; et, unlu ürünler,dondurulmuş balık gibi ürünlerde kullanılır. |
E301 | Sodyum askorbat | Antioksidan. C vitamini'nin sodyum tuzu |
E302 | Kalsiyum askorbat | Antioksidan. C vitamini'nin kalsiyum tuzu, 'kalsiyum aksalat' taşlarının oluşumunu hızlandırabilir. |
E303 | Potasyum askorbat | Antioksidan. C vitamini'nin potasyum tuzu |
E304* | Askorbil palmitat, | Antioksidan. Askorbik asitin yağlı esteri. |
E306*, E307*, E308*, E309* | Tokoferoller | Antioksidan. 'E vitamini'; soya, buğday, pirinç, pamuk tohumu, mısır gibi birçok sebzenin ve hayvanların yağında bulunur; margarin ve salata soslarında, ilaç ve kozmetik ürünlerinde kullanılır. |
E310 | Propil gallat | Antioksidan. Gastrit ve cilt tahrişine neden olabilir, kandaki hemoglobine zarar verdiği için bebek ve küçük çocuk gıdalarında izin verilmemiştir; yağ, margarin ve salata sosunda kullanılır. |
E311* | Oktil gallat | Bakınız: E310 |
E312* | Dodesil gallat | Bakınız: E310 |
E317 | Eritorbik asit | Antioksidan. Sakarozdan üretilir |
E318 | Sodyum eritorbat | Antioksidan. |
E319 | Tert-Butilhidroquinon(TBHQ) | Antioksidan. Petrol kökenli; HACSG¹ sakınılmasını öneriyor; bulantı, kusma ve sayıklamaya neden olabilir, 5 gramlık bir doz öldürücü sayılır; yağ ve margarinlerde kullanılır. |
E320* | Butillenmiş hydroksi-anisol (BHA) | Antioksidan. Petrol kökenli; yenilebilen yağlarda, çiklet, margarin, fındık, patates ürünleri ve polietilen gıda ambalajlarında kullanılır, bebe mamalarında izin verilmemiştir, alerjik reaksiyon yapabilir, hiperaktiviteye, kanserojen, estrojen etkilere ve diğer olumsuzluklara sebep olabilir. |
E321* | Butillenmişhidroksi-toluen(BHT) | Antioksidan. Bakınız: E320 |
E322* | Lesitin | Antioksidan. Emilgatör.Soya fasulyesi, yumurta sarısı, yerfıstığı, mısır veya hayvani yağlardan elde edilir. margarin, çikolata, mayonez ve süt tozunda kullanılır; bitkisel tipi tercih edilmelidir. |
E325* | Sodyum laktat | Antioksidan. Laktik asidin tuzu. Hayvani kökenli. |
E326* | Potasyum laktat | Bakınız: E325 |
E327* | Kalsiyum laktat | Bakınız: E325 |
E328* | Amonyum laktat | Bakınız: E325 |
E329* | Magnezyum laktat | Bakınız: E325 |
E330 | Sitrik asit | Antioksidan. Gıda asidi, doğal olarak turunçgillerden elde edilir, bisküvi, konserve balık, peynir ve peynir ürünleri, bebe maması, kek, çorba, çavdar ekmeği, içecekler ve mayalanmış et mamullerinde kullanılır. |
E331 | Sodyum sitratlar | Antioksidan. Gıda asidi. |
E332 | Potasyum sitratlar | Antioksidan. Gıda asidi. |
E333 | Kalsiyum sitratlar | Antioksidan. Gıda asidi. |
E334 | Tartarik asit | Antioksidan. Gıda asidi. |
E335 | Sodyum tartaratlar | Antioksidan. Gıda asidi. |
E336 | Potasyum tartaratlar | Antioksidan. Gıda asidi. |
E337 | Sodyum potasyum tartarat | Antioksidan. Gıda asidi. |
E338 | Fosforik asit | Antioksidan. Gıda asidi. |
E339 | Sodyum fosfatlar | Antioksidan. Mineral tuz; eczacılıkta müshil olarak, yüksek dozlar vücuttaki kalsiyum-fosfor dengesini bozabilir |
E340 | Potasyum fosfatlar | Bakınız: E339 |
E341* | Kalsiyum fosfatlar | Antioksidan. Mineral tuz; kaya ve kemikte bulunur |
E343 | Magnezyum fosatlar | Antioksidan. Mineral tuz. |
E350 | Sodyum malatlar | Antioksidan. Mineral tuz. |
E351 | Potasyum malat | Antioksidan. Mineral tuz. |
E352 | Kalsiyum malatlar | Antioksidan. Mineral tuz. |
E353 | Metatartarik asit | Antioksidan. Gıda asidi. |
E354 | Kalsiyum tartarat | Antioksidan. Mineral tuz. |
E355* | Adipik asit | Antioksidan. Gıda asidi. |
E357* | Potasyum adipat | Antioksidan. Mineral tuz |
E363 | Suksinik asit | Antioksidan. Gıda asidi. Bazı ülkelerde yasaklandı |
E365 | Sodyum fumarat | Antioksidan. Mineral tuz |
E366 | Potasyum fumarat | Antioksidan. Mineral tuz |
E367 | Kalsiyum fumarat | Antioksidan. Mineral tuz |
E370 | 1,4-Heptonolakton | Antioksidan. Bazı ülkelerde yasaklandı |
E375 | Niasin | Antioksidan. B3 vitamini; doğal olarak fasulye, bezelye ve diğer baklagillerde, süt, yumurta, et, kümes hayvanları ve balıkta bulunur; doz aşımı halinde şeker hastalığı, gastrit, karaciğer ve göz zararları ve gut hastalığına yol açar, kandaki ürik asit seviyesinin yükselmesine neden olabilir; ciltte kızarıklıklar, özellikle aç karnına alınmış ise baş ve mide ağrısı yapabilir |
E380 | Tri-amonyum sitrat | Antioksidan. Mineral tuz. |
E381 | Amonyum ferrik sitratlar | Antioksidan. Mineral tuz. |
E385 | Kalsiyum disodyum etilen (EDTA) | Antioksidan. Bazı ülkelerde yasaklandı |
Kaynak: "animal-ingredients.hypermart.net", "www.foodag.com" ve "www.muslimconsumergroup.com", HACSG (Hiperaktif çocukları destekleme grubu), "www.ifanca.org", "www.ehalalfood.com", "www.eathalal.com", "www.whatisinit.com", "www.halalpak.com" internet sayfalarından faydalanılmıştır.
|
KIVAM ARTIRICI - HOMOJENLEŞTİRİCİ | ||
Numara
|
İsim
|
Yorum
|
E400
|
Alginig asid
|
Kıvam artırıcı.Yosundan elde edilir;bazı sütlü mamullerde kullanılır; küçük miktarlarda bilinen yan etkisi yok, büyük miktarlar besinlerin sindirimini zorlaştırabilir.
|
E401
|
Sodyum alginat
|
Kıvam artırıcı. E400’e benzer
|
E402
|
Potasyum alginat
|
Kıvam artırıcı. E400’e benzer
|
E403
|
Amonyum alginat
|
Kıvam artırıcı. E400’e benzer
|
E404
|
Kalsiyum alginat
|
Kıvam artırıcı. E400’e benzer
|
E405
|
Propilen glikol alginat
|
Kıvam artırıcı.
|
E406
|
Agar agar
|
Kıvam artırıcı.Kırmızı yosundan elde edilir; müshil olarak, işlenmiş et ve dondurmada kullanılır
|
E407*
|
Karragenan
|
Kıvam artırıcı.etilen klorohidrin oluşumu sebebi ile yüksek kanserojen,ülser ve zehirlenme riski taşıyor,
|
E410
|
Keçi boynuzu zamkı
|
Kıvam artırıcı.
|
E412
|
Guar zamkı
|
Kıvam artırıcı.
|
E413
|
Kitre zamkı
|
Kıvam artırıcı. gıdalarda, ilaçlarda ve kozmetiklerde kullanılır; alerji yapabilir
|
E414
|
Arap zamkı
|
Kıvam artırıcı. Alerji yapabilir.
|
E415
|
Ksantan zamkı
|
Kıvam artırıcı.
|
E416
|
Karaya zamkı
|
Kıvam artırıcı
|
E417
|
Tara zamkı
|
Kıvam artırıcı
|
E420
|
Sorbitol
|
Kıvam artırıcı,suni tatlandırıcı ve nem tutucu; etli ve zarlı kabuksuz meyvelerden veya sentetik olarak glukozdan elde edilir; gıda,ilaç ve kozmetiklerde kullanılır.Bebek ve küçük çocuk gıdalarında kullanmak yasaktır.
|
E421
|
Mannitol
|
Kıvam artırıcı.Alerji, bulantı ve kusmaya yol açabilir, diyare ve böbrek yetmezliğine neden olduğu için bebek gıdalarında izin verilmemiştir.
|
E422*
|
Gliserol (gliserin)
|
Kıvam artırıcı,tatlandırıcı ve nem tutucu, yağlı renksiz alkol;hayvansal veya bitkisel yağların alkalilerle ayrışması sonucu elde edilir; petrol ürünlerinden ve bazen propilenden sentetik olarak veya şekerden mayalanarak da elde edilir; büyük miktarlar baş ağrısı, susuzluk, bulantı ve yüksek kan şekerine sebep olabilir;
|
E431*
|
Polioksietilen stearat
|
Kıvam artırıcı
|
E432*
|
Polisorbat 20
|
Kıvam artırıcı.Bazı ülkelerde yasaklandı
|
E433*
|
Polisorbat 80
|
Kıvam artırıcı.Bitkisel ve hayvani yağ asitlerinden elde edilir. sentetik tatlandırıcı, köpük önleme ajanı ve hamur şartlandırıcı olarak kullanılır.
|
E434*
|
Polisorbat 40
|
Kıvam artırıcı. Bazı ülkelerde yasaklandı
|
E435*
|
Polisorbat 60
|
Kıvam artırıcı.E 433’e benzer
|
E436*
|
Polisorbat 65
|
Kıvam artırıcı.E 433’e benzer
|
E440(a)
|
Pektin
|
Kıvam artırıcı.Doğal olarak elma kabuğunda bulunur; koyulaştırılmış reçel, jöle ve soslarda kullanılır; büyük miktarlar geçici mide gazı veya bağırsak rahatsızlığına neden olabilir
|
E440(b)
|
Amine edilmiş pektin
|
Kıvam artırıcı.
|
E441**
|
Gelatin(jelatin)
|
Kıvam artırıcı. Alerji ve astıma sebep olabilir.
|
E442*
|
Amonyum fosfat
|
Kıvam artırıcı
|
E450
|
Difosfatlar
|
Kıvam artırıcı. süttozu veya kreması, işlenmiş peynir, balık, kurutulmuş sebze, reçel, marmelat, sos, jel, çikolata, şekerleme ve bebek mamaları gibi ürünlerde, ayrıca deterjan yapımında da kullanılırlar.
|
E460
|
Seluloz
|
Kıvam artırıcı
|
E461
|
Metil seluloz
|
Kıvam artırıcı.Mide gazı, tansiyon düşüklüğü ve kabıza neden olabilir
|
E463
|
Hidroksipropil seluloz
|
Kıvam artırıcı.Bazı ülkelerde yasaklandı
|
E464
|
Hidroksipropil metil seluloz
|
Kıvam artırıcı.
|
E465
|
Etil metil seluloz
|
Kıvam artırıcı .
|
E466
|
Karboksi metil seluloz, Sodyum karboksi metil seluloz
|
Kıvam artırıcı.
|
E469
|
Sodyum kaseinat
|
Kıvam artırıcı.
|
E470*
|
Yağ asit tuzları
|
Homojenleştirici .Bitkisel ve hayvani kökenli olabilir.
|
E471*
|
Mono & di gliseridler
|
Homojenleştirici.Bitkisel ve hayvani kökenli olabilir.
|
E472*
|
Gliseridlerin yağ asidi esterleri
|
Homojenleştirici.
|
E473*
|
Yağ asitlerinin sukroz esterleri
|
Homojenleştirici
|
E474*
|
Sukrogliseridler
|
Homojenleştirici.Bazı ülkelerde yasaklandı
|
E475*
|
Yağ asitlerinin Poligliserol esterleri
|
Homojenleştirici.
|
E476*
|
Poligliserol polirikinoleat
|
Homojenleştirici.
|
E477*
|
Propilen glikol esterleri
|
Homojenleştirici.
|
E480
|
Dioktil sodyum sulfosukkinat
|
Homojenleştirici.
|
E481*
|
Sodyum stearol-2-laktilat
|
Homojenleştirici.
|
E482*
|
CKalsiyum stearol-2-laktilat
|
Homojenleştirici.
|
E483*
|
Stearil tartarat
|
Homojenleştirici.Bazı ülkelerde yasaklandı
|
E491*
|
Sorbitan mono stearat
|
Homojenleştirici.
|
E492*
|
Sorbitan tristearat
|
Homojenleştirici.
|
E493*
|
Sorbitan monolaurat
|
Homojenleştirici.Bazı ülkelerde yasaklandı.
|
E494*
|
Sorbitan mono-oleat
|
Homojenleştirici.Bazı ülkelerde yasaklandı.
|
E495*
|
Sorbitan monopalmitat
|
Homojenleştirici.Bazı ülkelerde yasaklandı.
|
| ||
Kaynak:animal-ingredients.hypermart.net www.foodag.com ve www.muslimconsumergroup.com HACSG (Hiperaktif çocukları destekleme grubu),www.ifanca.org, www.ehalalfood.com, www.eathalal.com, www.whatisinit.com, www.halalpak.com internet sayfalarından faydalanılmıştır.
|
İNCELTİCİLER | ||
Numara | İsim | Yorum |
E500
|
Sodyum karbonatlar
|
Asit düzenleyici,kabartma ajanı.
|
E501
|
Potasyum karbonatlar
|
Asit düzenleyici.
|
E503
|
Amonyum karbonatlar
|
Asit düzenleyici.Mukozayı tahriş edebilir.
|
E504
|
Magnezyum karbonat
|
Asit düzenleyici,tabakalaşmayı önleyici.Eczacılıkta da anti asit ve müshil olarak kullanılır.
|
E507
|
Hidroklorik asid
|
Asit .
|
E508
|
Potasyum klorid
|
Pelteleştirme ajanı.Çeşni verici. Mide ülserine neden olabilir
|
E509
|
Kalsiyum klorid
|
Tutucu,katılaşma ajanı.
|
E510
|
Amonyum klorid
|
Asit düzenleyici,geliştirme ajanı.Unlu ürünlerde kullanılır.Karaciğer ve böbrek fonksiyonlarına zarar verebilir.
|
E511
|
Magnezyum klorid
|
Katılaşma ajanı.
|
E513
|
Sülfürik asid
|
Asit.
|
E514
|
Sodyum sulfatlar
|
Asit düzenleyici.Vücudun su dengesini bozabilir
|
E515
|
Potasyum sulfatlar
|
Çeşni.
|
E516
|
Kalsiyum sulfat
|
Katılaşma ve geliştirme ajanı.Kireçtaşından elde edilir
|
E518
|
Magnezyum sulfat
|
Asit düzenleyici,katılaşma ajanı.Müshil olarak da kullanılır.
|
E519
|
Bakır sulfat
|
Koruyucu olarak kullanılır.
|
E524
|
Sodyum hidroksid
|
Asit düzenleyici.Bazı ülkelerde yasaklandı
|
E525
|
Potasyum hidroksid
|
Asit düzenleyici.Bazı ülkelerde yasaklandı
|
E526
|
Kalsiyum hidroksid
|
Asit düzenleyici,katılaşma ajanı.
|
E527
|
Amonyumhidroksid
|
Asit düzenleyici.Bazı ülkelerde yasaklandı
|
E528
|
Magnezyum hidroksid
|
Asit düzenleyici.Bazı ülkelerde yasaklandı
|
E529
|
Kalsiyum oksid
|
Asit düzenleyici,geliştirme ajanı.
|
E530
|
Magnezyum oksid
|
Asit düzenleyici,tabaka önleyici ajan.Bazı ülkelerde yasaklandı
|
E535
|
Sodyumferrosianid
|
Asit düzenleyici,tabaka önleyici ajan.
|
E536
|
Potasyum ferrosianid
|
Tabaka önleyici.
|
E540
|
Dikalsiyum difosfat
|
Asit düzenleyici,homojenleştirici.Bazı ülkelerde yasaklandı
|
E541
|
Sodyumaluminyum fosfat, Asidik
|
Homojenleştirici.Bazı ülkelerde yasaklandı
|
E542**
|
Bone fosfat
|
Tabaka önleme ajanı.Kemikten elde edilir; Kahve makineleri için kurutulmuş sütte kullanılır.
|
E544*
|
Kalsiyum polifosfatlar
|
Homojenleştirici.Bazı ülkelerde yasaklandı
|
E545
|
Amonyumpolifosfatlar
|
Homojenleştirici.Bazı ülkelerde yasaklandı
|
E551
|
Silikon dioksid
|
Homojenleştirici,tabaka önleyici.
|
E552
|
Kalsiyum silikat
|
Tabaka önleyici.
|
E553(a)
|
Magnezyum silikatlar
|
Tabaka önleyici.Bazı ülkelerde yasaklandı
|
E553(b)
|
Talk
|
Tabaka önleyici.Allerjik reaksiyonlara ve mide kanserine sebep olabilir. Parlatılmış pirinç, çikolata, şekerlemelerde kullanılıyor.
|
E554
|
Sodyumaluminyum silikat
|
Tabaka önleyici.Tuz, kurutulmuş süt ürünleri ve unlarda kullanılır; alüminyumun hamilelikte plasenta problemlerine neden olduğu bilinir ve Alzheimer hastalığı ile ilgili görülür.
|
E556
|
Kalsiyum aluminyum silikat
|
Tabaka önleyici.Minerallerden elde edilir; süttozlarında kullanılır;
|
E558
|
Bentonit
|
Tabaka önleyici
|
E559
|
Aluminyum silikat (Kaolin)
|
Tabaka önleyici.
|
E570*
|
Stearik asid
|
Tabaka önleyici
|
E572*
|
Magnezyum stearat
|
Homojenleştirici,tabaka önleyici
|
E575
|
Glukono delta-lakton
|
Asit düzenleyici,tutucu.
|
E576
|
Sodyum glukonat
|
Tutucu.Bazı ülkelerde yasaklandı
|
E577
|
Potasyum glukonat
|
Tutucu
|
E578
|
Kalsiyum glukonat
|
Katılaşma ajanı
|
E579
|
Ferro glukonat
|
Renk tutma ajanı; demir ve glukozdan elde edilir.
|
E585
|
Ferro laktat
|
Renk tutma ajanı.
|
İşaretsiz " siyah " E numaraları helal kabul edilen katkıları gösterir.
" kırmızı " E numaraları sağlık için tehlikeli katkıları gösterir. " ** " işaretleri kesin hayvan (çoğunlukla domuz) kökenli katkıları gösterir.(haram) " * " Bitkisel veya hayvansal kökenli olabilir. Alkolle muamele edilmiş veya edilmemiş olabilir.Bu sebeple (şüpheli) kabul edilen katkıları gösterir. Kaynak: animal-ingredients.hypermart.net www.foodag.com ve www.muslimconsumergroup.com HACSG (Hiperaktif çocukları destekleme grubu),www.ifanca.org, www.ehalalfood.com, www.eathalal.com, www.whatisinit.com, www.halalpak.com internet sayfalarından faydalanılmıştır. |
TAT VERİCİLER | ||
Numara | İsim | Yorum |
E620* | Glutamikasid | Tat verici. Tuz maddesi; birçok hayvan ve bitki proteininde bulunur, bakteriden de elde edilir.Astımlı hastalara zararlı olabilir.Bebek ve küçük çocukların gıdalarında bulunması yasaktır. |
E621* | Monosodyumglutamat (MSG) | Tat verici. Tuz maddesi; astımlılarda yan etkisi görülebilir, bebek ve küçük çocuk gıdalarında izin verilmemiştir;sebze,ton balığı ve salata sosu konservelerinde ve dondurulmuş gıdalarda kullanılır. |
E622* | Monopotasyumglutamat | Tat verici.Bulantı, kusma, diyare ve karın kramplarına neden olabilir. |
E623* | Kalsiyum diglutamat | Tat verici. Tuz maddesi. |
E624* | Monoamonyumglutamat | Tat verici. Tuz maddesi. |
E625* | Magnezyum diglutamat | Tat verici. Tuz maddesi. |
E626 | Guanilikasid | Tat verici. Gut hastalığına sebep olabilir. |
E627* | Disodyumguanilat | Tat verici. Gut hastalığına sebep olabilir. Bebek ve küçük çocuk gıdalarında kullanılması yasaktır. |
E629 | CKalsiyumguanilat | Tat verici. Gut hastalığını başlatabilir. |
E631* | Disodyuminosinat | Tat verici. Gut hastalığını başlatabilir, bebek ve küçük çocuk gıdalarında izin verilmemiştir |
E633* | Kalsiyum inosinat | Tat verici. Gut hastalığını başlatabilir. |
E635* | Disodyum 5'-ribonukleotid | Tat verici. Kaşıntılı reaksiyonlara sebep olabilir, kaşıntılar iyi huylu veya habis farklılıklar gösterebilir, reaksiyon, alınan dozla bağlantılı ve giderek artan türdedir, bazı kişiler buna daha duyarlı olabilir; cipsler, hazır şehriyeler ve bazı pastalarda kullanılır.Bebek ve küçük çocuklar korunmalıdır.Bazı ülkelerde Yasaklanmıştır. |
E636* | Maltol | Tat verici. |
E637* | Etil | Tat verici |
E640* | Glisin ve sodyum tuzu | Tat verici. |
| ||
Kaynak: animal-ingredients.hypermart.net www.foodag.com ve www.muslimconsumergroup.com HACSG (Hiperaktif çocukları destekleme grubu),www.ifanca.org, www.ehalalfood.com, www.eathalal.com, www.whatisinit.com, www.halalpak.com internet sayfalarından faydalanılmıştır. |
Numara | İsim | Yorum | |||||
E900* | Dimetil polisiloksan | Köpük önleyici ve yüzey sırlama maddesi.Silikon bazlı | |||||
E901* | Balmumu | Yüzey sırlama maddesi. Bazen alerjik reaksiyonlara neden olabilir. | |||||
E903 | Karnauba mumu | Yüzey sırlama maddesi. Bazen alerjik reaksiyonlara neden olabilir | |||||
E904** | Şellak | Yüzey sırlama maddesi. Böceklerden elde edilir; bazen deri tahrişine neden olabilir. | |||||
E905* | Parafinler | Yüzey sırlama maddesi.hafif müshil, yağların ve yağda çözünen vitaminlerin emilimini yavaşlatabilir, barsak kanserine yol açabilir; tatlılarda, maya üretiminde, vitamin tabletlerinde, kurutulmuş meyve, şekerleme ve kolalı ürünlerde kullanılır | |||||
E913* | Lanolin | Yağlayıcı,parlatıcı madde..Koyun yününden elde edilir. | |||||
E920** | L-Kıstein ve hidrokloridleri | Un işleme ajanı. İnsan saçı, hayvan kılı ve tavuk tüyünden elde edilir | |||||
E921** | L-Cystin | bkz E920 | |||||
E924 | Potasyum bromat | Un işleme ajanı.Büyük miktarlarda bulantı, kusma, diyare ve sancılara neden olabilir. | |||||
E925 | Klorin | Un işleme ajanı.Gıdaları tahrip eder, kanserojendir; bazen mikropları öldürmek için suya karıştırılır. | |||||
E926 | Klorin dioksid | bkz E925 | |||||
E927 | Azodikarbonamid | Un işleme ajanı. Bazı ülkelerde yasaklandı. | |||||
E928 | Benzol peroksid | Un işleme ajanı. unun beyazlaması için kullanılır. Alerjik geçmişi olanlar sakınmalıdır. | |||||
E931 | Azot | Besinleri dondurma ve vakumlu paketlemede kullanılır. | |||||
E932 | Azotoksit | Besinleri dondurma ve vakumlu paketlemede kullanılır. | |||||
E950* | Akesulfam potasyum (Acesulfame K) | Tatlandırıcı; Sunett ismiyle anılır; fırınlanmış yiyecekler, dondurulmuş tatlılar, şekerlemeler, mandıra ürünleri, pastalar, farmasotik olarak ağız hijyeni ve son zamanlarda içeceklerde kullanılmaktadır; The Center for Science in the Public Interest (CSPI) yapay tatlandırıcılar aspartam, sakarin ve aksesülfam potasyumu en kötü 10 katkı listesine dahil etmiştir; bu üç tatlandırıcının da hayvanlarda kansere neden olduğu tespit edilmiştir Kanser riskini arttırabilir. | |||||
E951* | Aspartam | Suni tatlandırıcı, çok fazla yan etkisi var, bazıları aspartama karşı alerji duyar, bu insanlarda migren en önemli reaksiyondur. | |||||
E952 | Sıklamik asid | Suni tatlandırıcı. Migren,kanser ve diğer reaksiyonlara neden olduğu bilinir, fare testis ve embriyolarında yapılan testlerde hasara neden oldoğu tesbit edilmiştir.Birçok ülkede yasaklanmıştır. | |||||
E953 | Isomalt | şekersiz tatlandırıcı; gluco mannitol ve gluco sorbitol isimli iki disaccharide alkolün karışımıdır; sert şeker, şekersiz tatlandırıcı; gluco mannitol ve gluco sorbitol isimli iki disaccharide alkolün karışımıdır; sert şeker, bonbon, lolipop, gofret, öksürük hapı ve boğaz pastili gibi ürünlerde yıllardır kullanılmaktadır. | |||||
E954 | Sakkarinler | Suni tatlandırıcı, kanserojen olarak bilinen toluen'den elde edilir; 1977'de Amerika'da yasaklandı. | |||||
E955 | Sukraloz | Suni tatlandırıcı; dünyanın çeşitli bölgelerinde birkaç yıldır kullanılıyor. | |||||
E957 | Taumatin | Suni tatlandırıcı, ekmek ve meyvelerin tatlandırılmasında kullanılır | |||||
E965 | Maltitol, glukos şurup | Suni tatlandırıcı ve nem tutucu; gıda enzimleri ile ayrıştırılır; şekerleme, kurutulmuş meyve ve düşük enerjili gıdalarda kullanılır; yüksek konsantrasyonlarda müshil tesiri yapar. | |||||
E966 | Laktitol | Suni tatlandırıcı | |||||
E967 | Ksilitol | Suni tatlandırıcı, nem tutucu; ahududu, erik, kıvırcık ve hindibada bulunur, ticari amaçla kağıt hamurundan üretilir; farelerle yapılan testlerde böbrek taşı, idraryolu etkileri ve psikolojik huzursuzluklara neden olduğu tesbit edilmiştir; düşük enerjili gıdalar, tatlılar, dondurma ve reçellerde kullanılır | |||||
E999 | Kuillara ekstrakt | Köpük ajanı, emülgatör, doğal nemlendirici; sodada kullanılır. | |||||
E1100* | Amilas | Enzim.Küf mantarı veya domuz pankreasından elde edilir | |||||
E1200 | Polidekstroz | Suni tatlandırıcı.Glukozdan elde edilir. | |||||
E1201 | Polivinilpirolidon, PVP | Dağıtma ajanı, tablet kaplayıcı; suni tatlandırıcılarda kullanılır | |||||
E1202 | Polivinilpolipirolidon, PVPP | Berraklaştırma ajanı, renk stabilizörü | |||||
E1400-E1450 | Nişastalar ve türevleri | Tatlandırıcı,kıvam artırıcı. | |||||
E1505 | Trietil asetat | Nem tutucu ve çözücü.Vücutta kısmen alkole dönüşür | |||||
E1510** | Etanol (Etil alkol) | Çözücü.alkol | |||||
E1517*E1518* | Gliserol asetatlar | Nem tutucu ve çözücü; Amerika'da taze meyveleri kaplamak için kullanılır | |||||
E1520 | Propilen glikol | Nem tutucu, nemlendirme ve dağıtma ajanı, petrol bazlı; krem merhem, kozmetik ve saç bakım ürünlerinde kullanılır; (damardan verildiğinde) öldürücü kalp krizleri görülmüştür, merkezi sinir sistemi depresyonu ve deri yanığı oluşabilir | |||||
|
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder