7 Temmuz 2014 Pazartesi

Hayvanlardan Çıkartılmış Katkı Maddeleri

R E N K L E N D İ R İ C İ L E R
Rumuz
İsim
Açıklamalar
E100*
Kurkumin
Renklendirici; kurkuma (turmerik) bitkisinin köklerinden elde edilir, suni olarak da üretilir; peynir, margarin ve fırın tatlılarında kullanılır.
E101*Riboflavin, Riboflavin-5'- phosphate'B2 vitamini' ve renklendirici; doğal olarak sebzelerde bulunur; yumurta, süt, karaciğer ve böbrekten de elde edilir; margarin ve peynirde kullanılır.
E102*TartrazinRenklendirici; tiroid tümörü, kromozom hasarı, kurdeşen, hiperaktivite ve aspirin duyarlılığı gibi rahatsızlıklara sebep olabilir; renkli içecek, tatlı, reçel,unlu gıdalar, çerez, konserve balık ve hazır çorbalarda kullanılır; Norveç ve Avusturya'da yasaklandı.
E104*Kinolin SarısıRenklendirici; ruj, saç bakım ürünleri, kolonya üretimi ve eczacılıkta kullanılır; deri rahatsızlığına neden olur; Avustralya, Amerika ve Norveç'te yasaklandı.
E107*Yellow 7GRenklendirici; astımlılarda alerjik reaksiyon görülebilir; tipik ürünler hafif içeceklerdir;HACSG² sakınılmasını öneriyorAvustralya ve Amerika'da yasaklandı.
E110*Sunset Yellow FCF, Orange,Yellow SRenklendirici; sentetiktir;unlu gıdalar, pasta, tatlı, çerez, dondurma, içecek ve konserve balık, hazır çorba ve bazı şurup cinsi ilaçların üretiminde kullanılır; yan etkileri kurdeşen, rinit (burun akması), burun tıkanıklığı, alerji, hiperaktivite, böbrek tümörü, kromozom hasarı, karın ağrısı, bulantı ve kusma, hazımsızlık ve iştahsızlıktır;Norveç'te yasaklandı.
E120**Karmin, Karminik asitKosinalRenklendirici; böceklerden elde edilir; kozmetiklerde, şampoanlarda, kırmızı elma sularında, şekerlemelerde ve diğer gıdalarda kullanılır; hassas ve asmatik bünyelerde alerjik reaksiyonlara sebeb olabilir.
E122*Azorubin,KarmoisinRenklendirici; kömür katranı türevi; astımlılar ve aspirin alerjisi olanlarda kötü reaksiyonlar yapabilir; tipik ürünler şekerleme, marzipan ve jölelerdir; ısveç, Amerika, Avusturya ve Norveç'te yasaklandı.
E123*AmarantRenklendirici; aynı ismi taşıyan bir ottan üretilir; kek, meyve tatlı dolgular ve jölelerde kullanılır; astım, egzama ve hiperaktiviteye neden olur; bazı hayvanlara yapılan testlerde doğum kusurları ve cenin ölümleri görülmüştür, kanserojen olabilir;Avusturya, Amerika, Rusya, Norveç ve diğer bazı ülkelerde yasaklandı.
E124*Ponso 4R,Kosinal red ARenklendirici; sentetik kömür katranı; hayvanlarda kanserojen, astımlılar ve aspirin alerjisi olanlarda kötü reaksiyonlar yapabilir; Amerika ve Norveç'te yasaklandı.
E127*EritrosinRenklendirici; kiraz ve vişne, konserve sebze, muhallebi, tatlı, pasta,biskuvi ve çerezlerde kullanılır; ışığa karşı duyarlılığa ve troid hormonu seviyesini arttırıp hipertroidism'e neden olabilir; farelerde yapılan çalışmada troid kanserine neden olduğu saptanmıştır; Avustralya, Amerika ve Norveç'te yasaklandı.
E128*Red 2GRenklendirici; sentetik kömür katranı; kan hemoglobini ile karışma ihtimali vardır; çocuklar tarafından kullanılması tavsiye edilmiyor; dondurma, puding, meyvalı veya aromalı yoğurt, pişmiş ya da pişmemiş et ürünleri, sucuk, salam, sosis Marmelat ve içeceklerde kullanılır. Pek çok ülkede yasaktır.
E129*Allura red ACRenklendirici, sentetiktir; tatlılar, içecek ve garnitürlerde, eczacılık ve kozmetik ürünlerinde kullanılır; astım ve aspirin hassasiyeti olan insanlar için risklidir; farelerdekanser oluşturduğu saptanmıştır; çocuklar tarafından tüketilmesi tavsiye edilmiyor;Danimarka, Belçika, Fransa, Almanya, ısviçre, ısveç, Avusturya ve Norveç'te yasaklandı.
E131*Patent blue VRenklendirici; Alerjik hassasiyete sahip insanlar kaçınmalıdır; kurdeşen, kaşıntı, tansiyon düşüklüğü, titreme ve solunum problemleri oluşturabilir; çocuklarda kullanılması tavsiye edilmez. Avustralya, Amerika ve Norveç'te yasaklandı.
E132*Indigotin, IndigokarminRenklendirici; sentetik kömür katranı türevi; yaygın olarak tablet ve kapsüllere eklenir; ayrıca dondurma, tatlı, fırınlı mamuller, şekerleme ve bisküvilerde kullanılır; bulantı, kusma, yüksek tansiyon, deri döküntüsü, solunum sorunları ve diğer alerjik reaksiyonlara neden olur. Norveç'te yasaklandı.
E133*Brilliant blue FCFRenklendirici; sentetik kömür katranı; mandıra ürünleri, tatlılar ve içeceklerde kullanılır; çocukların tüketmesi tavsiye edilmiyor, Belçika, Fransa, Almanya, ısviçre, ısveç, Avusturya ve Norveç'te yasaklandı.
E140*KlorofilRenklendirici; doğal olarak tüm bitkilerde bulunur; mum ve yağların boyanmasında, eczacılık ve kozmetik ürünlerde kullanılır.
E141*Klorofil bakırkompleksiRenklendirici; bazı peynir çeşitlerinde, çiklette, dondurmada, sos ve çorbalarda kullanılır; bilinen bir yan etkisi yoktur.
E142*Green SRenklendirici; sentetik kömür katranı türevi; konserve bezelye, nane jöle ve soslarda, paketlenmiş ekmek kırıntısı ve kek karışımlarında kullanılır; hiperaktiviteye, astıma, uykusuzluğa sebep olduğu bilinmektedir; çocuklar için tavsiye edilmemektedir. ısveç, Amerika ve Norveç'te yasaklandı.
E150KaramelRenklendirici; şekerden yapılır; istiridye, soya, meyveler, konserve soslar, çikolata, şekerleme, bisküvi ve turşularda kullanılır. Çocuklar için tavsiye edilmiyor.
E151Brilliant Black BN, Black PNRenklendirici; kömür katranı; tatlılar, balık ezmesi, aromalı sütlü içecekler, dondurma, hardal, marmelatlar, soslar, kekler ve içeceklerde kullanılır; Danimarka, Belçika, Fransa, Almanya, ısviçre, ısveç, Avusturya, Avustralya, Amerika ve Norveç'te yasaklandı.
E153*Bitkisel KarbonRenklendirici; mangal kömürü, kemik, et, kan, katı ve sıvı yağlardan elde edilir; reçel, jöle ve meyan kökünde kullanılır; kanserojen olma riskinin yanında hayvan kökenli olanları haram riski taşır. Çocuklar için tavsiye edilmez. Avustralya'da yalnızca bitkisel kökenli olanına izin verildi, Amerika'da yasaklandı.
E154*Brown FKRenklendirici; sentetik 6 boya maddesinin karışımından oluşur; kurutulmuş balık, tütsülenmiş balık, pişirilmiş jambon ve cipslerde kullanılır; çocuklar için önerilmez; Amerika'da ve pek çok ülkede yasaklandı.
E155*Brown HT (Chocolate)Renklendirici, kömür katranı; çikolatalı kekte kullanılır; astımlılar ve aspirin alerjisi olanlarda kötü reaksiyonlar yapabilir; deri duyarlılığına neden olduğu bilinir;Danimarka, Belçika, Fransa, Almanya, ısviçre, ısveç, Avusturya, Amerika ve Norveç'te yasaklandı.
E160(a)*Karoten, alfa-, beta-, gamma-Renklendirici; insan vücudu onu karaciğerde 'A Vitamin'ine dönüştürür; havuçta, turunçgillerde ve sebzelerde bulunur; tereyağ, margarin, kek, sütlü içecekler ve meyve sularında kullanılır; bazı üreticilerin stabilizatör olarak jelatin kullandıkları bilinmektedir.
E160(b)*Annatto (Arnatto, Annato), bixin, norbixinRenklendirici; 'Bixaorellana' ağacından elde edilir; peynir, tereyağı, margarin,unlu gıdalar, çerez, çorba ve içeceklerde kullanılmaktadır; ayrıca eczacılıkta (balgam sökücü olarak) ve tekstil sektöründe kullanılır;jelatinle karışık bulunabilir; kurdeşene neden olduğu bilinir, HACSG² sakınılmasını öneriyor.
E160(c)*Paprika ekstrakt, Kapsanthin, KapsorubinRenklendirici; kırmızı biber çekirdek ve tohumlarından elde edilir; kümes hayvanı gıdaları, dilinmiş peynirlerde kullanılır; jelatinle karışık bulunabilir; bazı ülkelerde yasaklandı.
E160(d)*LikopenRenklendirici; domates ve pembe greyfurttan üretilir; kanser riskini azaltabilir; jelatinle karışık bulunabilir.
E160(e)*Beta-apo-8'Karotenal
(C 30)
Renklendirici; sentetik;dilimlenmiş peynirde kullanılır; bilinen yan etkisi yok; jelatinle karışık bulunabilir.
E160(f)*Etil ester of beta-apo-8'-karotenik asid (C 30)Renklendirici, bilinen yan etkisi yok; alkolle muamele edilmiş olabilir.
E161*Lutein, KantaksantinRenklendirici; doğal olarak yeşil yaprakta, kadife çiçeği ve yumurta sarısında bulunur, Alkolle muamele edilmiş olabilir. Renklendirici; retinol; bazı mantar, kabuklu hayvan, balık ve flamingo tüyünde bulunur.
E162*BetaninRenklendirici; pancardan elde edilir; bilinen yan etkisi yok; Alkolle muamele edilmiş olabilir.
E163*AntosiyaninlerRenklendirici, çiçek ve bitki kaynaklı; alkolle muamele edilmiş olabilir.
E170*Kalsiyum karbonatHem renklendirici hem mineral tuz; kaya minerali veya kemikten elde edilir; diş macunu, beyaz boya, temizleme tozları, bisküvi, ekmek, kek, dondurma, dondurulmuş konserve sebze ve meyvede ve ilaçlarda kullanılır; yüksek dozlarda zehirlidir; safra, böbrek taşı, hemoroid, kabızlık ve fistül kanamalarına sebep olabilir.
E171Titanium dioxidRenklendirici; diş macunu ve beyaz boyada pek çok ilaçta bazı peynir çeşitlerinde, krema ve soslarda kullanılır; kan, beyin ve bezlerde, lenf düğümleri ve akciğerde yüksek konsantrasyon oluşturabilir. Almanyada yasaktır.
E172Demir oxid ve hidroxidRenklendirici; som balığı ve karides ezmesinde kek, pasta ve tatlılarda kullanılır; yüksek dozlarda zehirlidir. Almanyada yasaklanmıştır.
E173AluminiumRenklendirici; draje, şekerleme, keklerde, tabletlerde dekorasyon maksadı ile kullanılır; bazı ülkelerde yasaklandı.
E174GümüşRenklendirici; çikolatalı şekerlemeler ve drajelerde kullanılır; aşırı dozlarda önemli rahatsızlıklara sebep olur; bazı ülkelerde yasaklandı.
E175AltınRenklendirici; çikolatalı şekerlemelerde drajelerde kullanılır; bazı ülkelerde yasaklandı.
E180*Litolrubin BKRenklendirici; astım, rinit ve cilt hastalıklarına sebep olabilir. Bazı ülkelerde yasaklandı.
E181Tannik acidAlkolde berraklaştırma ajanı; fındık ve oak ağacı dallarından elde edilir; doğal olarak çayda bulunur.

  • İşaretsiz "siyah" E numaraları helal kabul edilen katkıları gösterir.
  • "Kırmızı" E numaraları sağlık için tehlikeli katkıları gösterir.
  • "**" işaretleri kesin hayvan (çoğunlukla domuz) kökenli katkıları gösterir.(haram)
  • "*" Bitkisel veya hayvansal kökenli olabilir. Alkolle muamele edilmiş veya edilmemiş olabilir.Bu sebeple (şüpheli) kabul edilen katkıları gösterir.
  • Kaynak: animal-ingredients.hypermart.net www.foodag.com ve www.muslimconsumergroup.com HACSG (Hiperaktif çocukları destekleme grubu), www.ifanca.org, www.ehalalfood.com, www.eathalal.com, www.whatisinit.com, www.halalpak.com internet sayfalarından faydalanılmıştır.


  • KORUYUCU KATKI MADDELERİ
    NumaraİsimYorum
    E200
    Sorbik asit
    Koruyucu olarak kullanılır. Bitkisel kökenlidir. Ciltte kaşıntıya sebep olabilir
    E201
    Sodyum sorbat
    Koruyucu olarak kullanılır.
    E202
    Potasyum sorbat
    Koruyucu olarak kullanılır.
    E203
    Kalsiyum sorbat
    Koruyucu olarak kullanılır.
    E210*
    Benzoik asit
    Koruyucu olarak kullanılır. Fırın mamulleri, peynir, çiklet, çeşni, dondurulmuş mandıra ürünleri, yumuşak tatlı gibi gıda ürünlerinde, kozmetik ürünlerde, eczacılıkta öksürüğe karşı antiseptik ve mantara karşı merhem yapımında kullanılır. Astıma , sinirsel bozukluğa,  ve çocuklarda hiperaktiviteye neden olabilir.
    E211*
    Sodyum benzoat
    Koruyucu olarak kullanılır. Süt ve et ürünleri, çeşniler, fırınlı mamuller ve şekerlemelerde, ağız yoluyla alınan bir çok ilaçta kullanılır; kurdeşene neden olduğu ve astımı ağırlaştırabilir.
    E212*
    Potasyumbenzoat
    Bakınız: 211
    E213*
    Calsiyum benzoat
    Bakınız: 212
    E214*
    Etil p-hidroksibenzoat
    Koruyucu olarak kullanılır. Bazı ülkelerde yasaklandı
    E215*
    Sodyum etil p-hidroksibenzoat
    Koruyucu olarak kullanılır. Bazı ülkelerde yasaklandı
    E216*
    Propil p-hidroksibenzoat
    Koruyucu olarak kullanılır. Alerjik reaksiyonlara sebep olabilir.
    E217*
    Sodyum propil p-hidroksibenzoat
    Koruyucu olarak kullanılır. Bazı ülkelerde yasaklandı
    E218*
    Metil p-hidroksibenzoat
    Koruyucu olarak kullanılır. Alerjik reaksiyonlara sebep olabilir.
    E219*
    Sodyum metil p-hidroksibenzoat
    Koruyucu olarak kullanılır. Bazı ülkelerde yasaklandı
    E220
    Sulfur dioksit
    Koruyucu olarak kullanılır. Kömür katranından elde edilir. Tüm sülfürlü ilaçlar zehirlidir ve kullanımı sınırlandırılmıştır (Amerika'da, FDA¹ çiğ meyve ve sebzelerde kullanımını yasaklamıştır); astım nöbetlerini azdırdığı ve böbrek fonksiyonları zayıflamış olanlarda metabolizmayı zorladığı, 'B1 vitamini'ni yok ettiği bilinmektedir; içecekler, kurutulmuş meyveler, meyve suyu,  sirke ve patates ürünlerinde kullanılır.
    E221
    Sodyum sulfit
    Bakınız: 220
    E222
    Sodyum hidrojensulfit
    Bakınız: 220
    E223
    Sodyummetabisulfit
    Bakınız: 220
    E224
    Potasyummetabisulfit
    Bakınız: 220
    E225
    Potasyum sulfit
    Bakınız: 220
    E226
    Kalsiyum sulfit
    Koruyucu olarak kullanılır. Bazı ülkelerde yasaklandı
    E227
    Kalsiyum hidrojensulfit
    Koruyucu olarak kullanılır. Bazı ülkelerde yasaklandı
    E228
    Potasyum bi sulfit
    Bakınız: 220
    E230*
    BifenilDifenil
    Koruyucu olarak kullanılır. Bazı ülkelerde yasaklandı
    E231*
    2-Hidroksi bifenol
    Koruyucu olarak kullanılır. Bazı ülkelerde yasaklandı
    E232*
    Sodyum ortofenilfenol
    Bakınız: 231
    E233*
    Tiabendazol
    Koruyucu olarak kullanılır. Bazı ülkelerde yasaklandı
    E234*
    Nisin
    Koruyucu olarak kullanılır.
    E235
    Natamisin
    Koruyucu olarak kullanılır. Bulantı, kusma, ishal ve cilt kaşıntısına neden olur; et ve peynir  ürünlerinde kullanılır.
    E236
    Formik asit
    Koruyucu olarak kullan. Bazı ülkelerde yasaklandı
    E237
    Sodyum format
    Koruyucu olarak kullanılır. Bazı ülkelerde yasaklandı
    E238
    Kalsiyum format
    Koruyucu olarak kullanılır. Bazı ülkelerde yasaklandı
    E239
    Hexamin
    Koruyucu olarak kullanılır. Bazı ülkelerde yasaklandı
    E242
    Dimetildikarbonat
    Koruyucu olarak kullanılır. Meyve sularına ilave edilen ve içindeki mikroplar ile mücadele eden bir antimikrobiyel, FDA¹nın veritabanında gıda ile ilişkisi kabul edilen bir madde olarak listelenmiştir
    E249*
    Potasyum nitrit
    Koruyucu olarak kullanılır. Et ürünlerinde kullanılır. Nitritler nefes daralması, baş dönmesi ve baş ağrısı ile sonuçlanabilecek rahatsızlıklara sebep olduğu gibi potansiyel kanserojendir; bebek ve küçük çocukların gıdalarında kullanılması kesinlikle yasaktır.
    E250*
    Sodyum nitrit
    Koruyucu olarak kullanılır. Hiperaktiviteye ve diğer yan etkilere neden olabilir, potansiyel kanserojendir, bir çok ülkede sınırlandırılmıştır, HACSG² sakınılmasını öneriyor
    E251*
    Sodyum nitrat
    Bakınız: 250
    E252*
    Potasyum nitrat
    Koruyucu olarak kullanılır. Hayvan artıklarından veya bitkilerdenelde edilir. Gübre üretiminde ve etin korunmasında kullanılır; hiperaktiviteye ve diğer yan etkilere sebep olabilir, potansiyel kanserojendir, bir çok ülkede sınırlandırılmıştır (Bakınız: 249)
    E260
    Asetik asit
    Koruyucu olarak kullanılır. Sirkenin ana maddesidir; ağaç liflerinden sentetik olarak üretilir; turşu ve soslarda kullanılır
    E261
    Potasyum asetat
    Koruyucu olarak kullanılır. Böbrek fonksiyonları zayıf insanlar sakınmalıdır; sos ve turşularda kullanılır.
    E262
    Sodyum asetat, Sodyum diasetat
    Koruyucu olarak kullanılır. Asitliği düzenleyicidir; bilinen yan etkisi yok
    E263
    Kalsiyum asetat
    Koruyucu olarak kullanılır. Asitliği düzenleyicidir.
    E264
    Amonyum asetat
    Koruyucu olarak kullanılır. Bulantı ve kusmaya neden olabilir
    E270*
    Laktik asit
    Koruyucu olarak kullanılır. Asitliği düzenleyicidir; bebeklerin sindirimi zordur; tatlılar, salata sosu, bebe maması ve şekerlemelerde kullanılır
    E280
    Propiyonik asit
    Koruyucu olarak kullanılır. Migren ağrılarına sebep olabilir; doğal olarak mayalanmış gıdalarda, insan teri ve geviş getirenlerin sindirim organlarında bulunur, ayrıca suni olarak etilen, karbon monoksit, propiyonaldehit, doğal gaz, mayalanmış kağıt hamuru veya çürümüş lif bakterisinden elde edilir; yaygın olarak ekmek ve un mamullerinde kullanılır
    E281
    Sodyumpropiyonat
    Koruyucu olarak kullanılır. Migren ağrılarına sebep olabilir; unlu mamullerde kullanılır.
    E282
    Kalsiyumpropiyonat
    Bakınız: 281
    E283
    Potasyumpropiyonat
    Bakınız: 281
    E290
    Karbon dioksit
    Koruyucu olarak kullanılır.
    E296
    Malik asit
    Koruyucu olarak kullanılır. doğal (meyvelerden) veya sentetik yoldan elde edilir; bebekler ve küçük çocuklarsakınmalıdır
    E297
    Fumarik asit
    Koruyucu ve anti oksidan olarak kullanılır. Keklerde kullanılır
    • İşaretsiz "siyah" E numaraları helal kabul edilen katkıları gösterir.
    • "Kırmızı" E numaraları sağlık için tehlikeli katkıları gösterir.
    • "**" işaretleri kesin hayvan (çoğunlukla domuz) kökenli katkıları gösterir.(haram)
    • "*" Bitkisel veya hayvansal kökenli olabilir. Alkolle muamele edilmiş veya edilmemiş olabilir.Bu sebeple (şüpheli) kabul edilen katkıları gösterir.
    Kaynak: "animal-ingredients.hypermart.net", "www.foodag.com" ve "www.muslimconsumergroup.com", HACSG (Hiperaktif çocukları destekleme grubu), "www.ifanca.org", "www.ehalalfood.com", "www.eathalal.com", "www.whatisinit.com", "www.halalpak.com" internet sayfalarından faydalanılmıştır.



    ANTİOKSİDANLAR
    Numara
    İsim
    Yorum
    E300Askorbik asitAntioksidan. 'C vitamini'; sentetik olarak glukozdan sağlanabilir, doğal olarak sebze ve meyvelerde bulunur; et, unlu ürünler,dondurulmuş balık gibi ürünlerde kullanılır.
    E301Sodyum askorbatAntioksidan. C vitamini'nin sodyum tuzu
    E302Kalsiyum askorbatAntioksidan. C vitamini'nin kalsiyum tuzu, 'kalsiyum aksalat' taşlarının oluşumunu hızlandırabilir.
    E303Potasyum askorbatAntioksidan. C vitamini'nin potasyum tuzu
    E304*Askorbil palmitat,Antioksidan. Askorbik asitin yağlı esteri.
    E306*, E307*,
    E308*, E309*
    TokoferollerAntioksidan. 'E vitamini'; soya, buğday, pirinç, pamuk tohumu, mısır gibi birçok sebzenin ve hayvanların yağında bulunur; margarin ve salata soslarında, ilaç ve kozmetik ürünlerinde kullanılır.
    E310Propil gallatAntioksidan. Gastrit ve cilt tahrişine neden olabilir, kandaki hemoglobine zarar verdiği için  bebek ve küçük çocuk gıdalarında izin verilmemiştir; yağ, margarin ve salata sosunda kullanılır.
    E311*Oktil gallatBakınız: E310
    E312*Dodesil gallatBakınız: E310
    E317Eritorbik asitAntioksidan. Sakarozdan üretilir
    E318Sodyum eritorbatAntioksidan.
    E319Tert-Butilhidroquinon(TBHQ)Antioksidan. Petrol kökenli; HACSG¹ sakınılmasını öneriyor; bulantı, kusma ve sayıklamaya neden olabilir, 5 gramlık bir doz öldürücü sayılır; yağ ve margarinlerde kullanılır.
    E320*Butillenmiş hydroksi-anisol (BHA)Antioksidan. Petrol kökenli; yenilebilen yağlarda, çiklet, margarin, fındık, patates ürünleri ve polietilen gıda ambalajlarında kullanılır, bebe mamalarında izin verilmemiştir, alerjik reaksiyon yapabilir, hiperaktiviteye, kanserojen, estrojen etkilere ve diğer olumsuzluklara sebep olabilir.
    E321*Butillenmişhidroksi-toluen(BHT)Antioksidan. Bakınız: E320
    E322*LesitinAntioksidan. Emilgatör.Soya fasulyesi, yumurta sarısı, yerfıstığı, mısır veya hayvani yağlardan elde edilir. margarin, çikolata, mayonez ve süt tozunda kullanılır; bitkisel tipi tercih edilmelidir.
    E325*Sodyum laktatAntioksidan. Laktik asidin tuzu. Hayvani kökenli.
    E326*Potasyum laktatBakınız: E325
    E327*Kalsiyum laktatBakınız: E325
    E328*Amonyum laktatBakınız: E325
    E329*Magnezyum laktatBakınız: E325
    E330Sitrik asitAntioksidan. Gıda asidi, doğal olarak turunçgillerden elde edilir, bisküvi, konserve balık, peynir ve peynir ürünleri, bebe maması, kek, çorba, çavdar ekmeği, içecekler ve mayalanmış et mamullerinde kullanılır.
    E331Sodyum sitratlarAntioksidan. Gıda asidi.
    E332Potasyum sitratlarAntioksidan. Gıda asidi.
    E333Kalsiyum sitratlarAntioksidan. Gıda asidi.
    E334Tartarik asitAntioksidan. Gıda asidi.
    E335Sodyum tartaratlarAntioksidan. Gıda asidi.
    E336Potasyum tartaratlarAntioksidan. Gıda asidi.
    E337Sodyum potasyum tartaratAntioksidan. Gıda asidi.
    E338Fosforik asitAntioksidan. Gıda asidi.
    E339Sodyum fosfatlarAntioksidan. Mineral tuz; eczacılıkta müshil olarak, yüksek dozlar vücuttaki kalsiyum-fosfor dengesini bozabilir
    E340Potasyum fosfatlarBakınız: E339
    E341*Kalsiyum fosfatlarAntioksidan. Mineral tuz; kaya ve kemikte bulunur
    E343Magnezyum fosatlarAntioksidan. Mineral tuz.
    E350Sodyum malatlarAntioksidan. Mineral tuz.
    E351Potasyum malatAntioksidan. Mineral tuz.
    E352Kalsiyum malatlarAntioksidan. Mineral tuz.
    E353Metatartarik asitAntioksidan. Gıda asidi.
    E354Kalsiyum tartaratAntioksidan. Mineral tuz.
    E355*Adipik asitAntioksidan. Gıda asidi.
    E357*Potasyum adipatAntioksidan. Mineral tuz
    E363Suksinik asitAntioksidan. Gıda asidi. Bazı ülkelerde yasaklandı
    E365Sodyum fumaratAntioksidan. Mineral tuz
    E366Potasyum fumaratAntioksidan. Mineral tuz
    E367Kalsiyum fumaratAntioksidan. Mineral tuz
    E3701,4-HeptonolaktonAntioksidan. Bazı ülkelerde yasaklandı
    E375NiasinAntioksidan. B3 vitamini; doğal olarak fasulye, bezelye ve diğer baklagillerde, süt, yumurta, et, kümes hayvanları ve balıkta bulunur; doz aşımı halinde şeker hastalığı, gastrit, karaciğer ve göz zararları ve gut hastalığına yol açar, kandaki ürik asit seviyesinin yükselmesine neden olabilir; ciltte kızarıklıklar, özellikle aç karnına alınmış ise baş ve mide ağrısı yapabilir
    E380Tri-amonyum sitratAntioksidan. Mineral tuz.
    E381Amonyum ferrik sitratlarAntioksidan. Mineral tuz.
    E385Kalsiyum disodyum etilen (EDTA)Antioksidan. Bazı ülkelerde yasaklandı
    • İşaretsiz "siyah" E numaraları helal kabul edilen katkıları gösterir.
    • "Kırmızı" E numaraları sağlık için tehlikeli katkıları gösterir.
    • " ** " işaretleri kesin hayvan (çoğunlukla domuz) kökenli katkıları gösterir. (Haram)
    • " * " Bitkisel veya hayvansal kökenli olabilir. Alkolle muamele edilmiş veya edilmemiş olabilir. Bu sebeple (şüpheli) kabul edilen katkıları gösterir.
    Kaynak: "animal-ingredients.hypermart.net", "www.foodag.com" ve "www.muslimconsumergroup.com", HACSG (Hiperaktif çocukları destekleme grubu), "www.ifanca.org", "www.ehalalfood.com", "www.eathalal.com", "www.whatisinit.com", "www.halalpak.com" internet sayfalarından faydalanılmıştır.

    KIVAM ARTIRICI - HOMOJENLEŞTİRİCİ
    Numara
    İsim
    Yorum
    E400
    Alginig asid
    Kıvam artırıcı.Yosundan elde edilir;bazı sütlü mamullerde kullanılır; küçük miktarlarda bilinen yan etkisi yok, büyük miktarlar besinlerin sindirimini zorlaştırabilir.
    E401
    Sodyum alginat
    Kıvam artırıcı. E400’e benzer
    E402
    Potasyum alginat
    Kıvam artırıcı. E400’e benzer
    E403
    Amonyum alginat
    Kıvam artırıcı. E400’e benzer
    E404
    Kalsiyum alginat
    Kıvam artırıcı. E400’e benzer
    E405
    Propilen glikol alginat
    Kıvam artırıcı.
    E406
    Agar agar
    Kıvam artırıcı.Kırmızı yosundan elde edilir; müshil olarak, işlenmiş et ve dondurmada  kullanılır
    E407*
    Karragenan
    Kıvam artırıcı.etilen klorohidrin oluşumu sebebi ile yüksek kanserojen,ülser ve zehirlenme riski taşıyor,
    E410
    Keçi boynuzu zamkı
    Kıvam artırıcı.
    E412
    Guar zamkı
    Kıvam artırıcı.
    E413
    Kitre zamkı
    Kıvam artırıcı. gıdalarda, ilaçlarda ve kozmetiklerde kullanılır; alerji yapabilir
    E414
    Arap zamkı
    Kıvam artırıcı. Alerji yapabilir.
    E415
    Ksantan zamkı
    Kıvam artırıcı.
    E416
    Karaya zamkı
    Kıvam artırıcı
    E417
    Tara zamkı
    Kıvam artırıcı
    E420
    Sorbitol
    Kıvam artırıcı,suni tatlandırıcı ve nem tutucu; etli ve zarlı kabuksuz meyvelerden veya sentetik olarak glukozdan elde edilir; gıda,ilaç ve kozmetiklerde kullanılır.Bebek ve küçük çocuk gıdalarında kullanmak yasaktır.
    E421
    Mannitol
    Kıvam artırıcı.Alerji, bulantı ve kusmaya yol açabilir, diyare ve böbrek yetmezliğine neden olduğu için bebek gıdalarında izin verilmemiştir.
    E422*
    Gliserol (gliserin)
    Kıvam artırıcı,tatlandırıcı ve nem tutucu, yağlı renksiz alkol;hayvansal veya bitkisel yağların alkalilerle ayrışması sonucu elde edilir; petrol ürünlerinden ve bazen propilenden sentetik olarak veya şekerden mayalanarak da elde edilir; büyük miktarlar baş ağrısı, susuzluk, bulantı ve yüksek kan şekerine sebep olabilir;
    E431*
    Polioksietilen stearat
    Kıvam artırıcı
    E432*
    Polisorbat 20
    Kıvam artırıcı.Bazı ülkelerde yasaklandı
    E433*
    Polisorbat 80
    Kıvam artırıcı.Bitkisel ve hayvani yağ asitlerinden elde edilir. sentetik tatlandırıcı, köpük önleme ajanı ve hamur şartlandırıcı olarak kullanılır.
    E434*
    Polisorbat 40
    Kıvam artırıcı. Bazı ülkelerde yasaklandı
    E435*
    Polisorbat 60
    Kıvam artırıcı.E 433’e benzer
    E436*
    Polisorbat 65
    Kıvam artırıcı.E 433’e benzer
    E440(a)
    Pektin
    Kıvam artırıcı.Doğal olarak elma kabuğunda bulunur; koyulaştırılmış reçel, jöle ve soslarda kullanılır; büyük miktarlar geçici mide gazı veya bağırsak rahatsızlığına neden olabilir
    E440(b)
    Amine edilmiş pektin
    Kıvam artırıcı.
    E441**
    Gelatin(jelatin)
    Kıvam artırıcı. Alerji ve astıma sebep olabilir.
    E442*
    Amonyum fosfat
    Kıvam artırıcı
    E450
    Difosfatlar
    Kıvam artırıcı. süttozu veya kreması, işlenmiş peynir, balık, kurutulmuş sebze, reçel, marmelat, sos, jel, çikolata, şekerleme ve bebek mamaları gibi ürünlerde, ayrıca deterjan yapımında da kullanılırlar.
    E460
    Seluloz
    Kıvam artırıcı
    E461
    Metil seluloz
    Kıvam artırıcı.Mide gazı, tansiyon düşüklüğü ve kabıza neden olabilir
    E463
    Hidroksipropil seluloz
    Kıvam artırıcı.Bazı ülkelerde yasaklandı
    E464
    Hidroksipropil metil seluloz
    Kıvam artırıcı.
    E465
    Etil metil seluloz
    Kıvam artırıcı .
    E466
    Karboksi metil seluloz, Sodyum karboksi metil seluloz
    Kıvam artırıcı.
    E469
    Sodyum kaseinat
    Kıvam artırıcı.
    E470*
    Yağ asit tuzları
    Homojenleştirici .Bitkisel ve hayvani kökenli olabilir.
    E471*
    Mono & di gliseridler
    Homojenleştirici.Bitkisel ve hayvani kökenli olabilir.
    E472*
    Gliseridlerin yağ asidi esterleri
    Homojenleştirici.
    E473*
    Yağ asitlerinin sukroz esterleri
    Homojenleştirici 
    E474*
    Sukrogliseridler
    Homojenleştirici.Bazı ülkelerde yasaklandı
    E475*
    Yağ asitlerinin Poligliserol esterleri
    Homojenleştirici.
    E476*
    Poligliserol polirikinoleat
    Homojenleştirici.
    E477*
    Propilen glikol esterleri
    Homojenleştirici.
    E480
    Dioktil sodyum sulfosukkinat
    Homojenleştirici.
    E481*
    Sodyum stearol-2-laktilat
    Homojenleştirici.
    E482*
    CKalsiyum stearol-2-laktilat
    Homojenleştirici.
    E483*
    Stearil tartarat
    Homojenleştirici.Bazı ülkelerde yasaklandı
    E491*
    Sorbitan mono stearat
    Homojenleştirici.
    E492*
    Sorbitan tristearat
    Homojenleştirici.
    E493*
    Sorbitan monolaurat
    Homojenleştirici.Bazı ülkelerde yasaklandı.
    E494*
    Sorbitan mono-oleat
    Homojenleştirici.Bazı ülkelerde yasaklandı.
    E495*
    Sorbitan monopalmitat
    Homojenleştirici.Bazı ülkelerde yasaklandı.
    • İşaretsiz " siyah " E numaraları helal kabul edilen katkıları gösterir.
    • kırmızı " E numaraları sağlık için tehlikeli katkıları gösterir.
    • " ** " işaretleri kesin hayvan (çoğunlukla domuz) kökenli katkıları gösterir.(haram)
    • " * " Bitkisel veya hayvansal kökenli olabilir. Alkolle muamele edilmiş veya edilmemiş olabilir.Bu sebeple (şüpheli) kabul edilen katkıları gösterir.
    Kaynak:animal-ingredients.hypermart.net www.foodag.com ve www.muslimconsumergroup.com HACSG (Hiperaktif çocukları destekleme grubu),www.ifanca.org, www.ehalalfood.com, www.eathalal.com, www.whatisinit.com, www.halalpak.com internet sayfalarından faydalanılmıştır.

    İNCELTİCİLER
    NumaraİsimYorum
    E500
    Sodyum karbonatlar
    Asit düzenleyici,kabartma ajanı.
    E501
    Potasyum karbonatlar
    Asit düzenleyici.
    E503
    Amonyum karbonatlar
    Asit düzenleyici.Mukozayı tahriş edebilir.
    E504
    Magnezyum karbonat
    Asit düzenleyici,tabakalaşmayı önleyici.Eczacılıkta da anti asit ve müshil olarak kullanılır.
    E507
    Hidroklorik asid
    Asit .
    E508
    Potasyum klorid
    Pelteleştirme ajanı.Çeşni verici. Mide ülserine neden olabilir
    E509
    Kalsiyum klorid
    Tutucu,katılaşma ajanı.
    E510
    Amonyum klorid
    Asit düzenleyici,geliştirme ajanı.Unlu ürünlerde kullanılır.Karaciğer ve böbrek fonksiyonlarına zarar verebilir.
    E511
    Magnezyum klorid
    Katılaşma ajanı.
    E513
    Sülfürik asid
    Asit.
    E514
    Sodyum sulfatlar
    Asit düzenleyici.Vücudun su dengesini bozabilir
    E515
    Potasyum sulfatlar
    Çeşni.
    E516
    Kalsiyum sulfat
    Katılaşma ve geliştirme ajanı.Kireçtaşından elde edilir
    E518
    Magnezyum sulfat
    Asit düzenleyici,katılaşma ajanı.Müshil olarak da kullanılır.
    E519
    Bakır sulfat
    Koruyucu olarak kullanılır.
    E524
    Sodyum hidroksid
    Asit düzenleyici.Bazı ülkelerde yasaklandı
    E525
    Potasyum hidroksid
    Asit düzenleyici.Bazı ülkelerde yasaklandı
    E526
    Kalsiyum hidroksid
    Asit düzenleyici,katılaşma ajanı.
    E527
    Amonyumhidroksid
    Asit düzenleyici.Bazı ülkelerde yasaklandı
    E528
    Magnezyum hidroksid
    Asit düzenleyici.Bazı ülkelerde yasaklandı
    E529
    Kalsiyum oksid
    Asit düzenleyici,geliştirme ajanı.
    E530
    Magnezyum oksid
    Asit düzenleyici,tabaka önleyici ajan.Bazı ülkelerde yasaklandı
    E535
    Sodyumferrosianid
    Asit düzenleyici,tabaka önleyici ajan.
    E536
    Potasyum ferrosianid
    Tabaka önleyici.
    E540
    Dikalsiyum difosfat
    Asit düzenleyici,homojenleştirici.Bazı ülkelerde yasaklandı
    E541
    Sodyumaluminyum fosfat, Asidik
    Homojenleştirici.Bazı ülkelerde yasaklandı
    E542**
    Bone fosfat
    Tabaka önleme ajanı.Kemikten elde edilir; Kahve makineleri için kurutulmuş sütte kullanılır.
    E544*
    Kalsiyum polifosfatlar
    Homojenleştirici.Bazı ülkelerde yasaklandı
    E545
    Amonyumpolifosfatlar
    Homojenleştirici.Bazı ülkelerde yasaklandı
    E551
    Silikon dioksid
    Homojenleştirici,tabaka önleyici.
    E552
    Kalsiyum silikat
    Tabaka önleyici.
    E553(a)
    Magnezyum silikatlar
    Tabaka önleyici.Bazı ülkelerde yasaklandı
    E553(b)
    Talk
    Tabaka önleyici.Allerjik reaksiyonlara ve mide kanserine sebep olabilir. Parlatılmış pirinç, çikolata, şekerlemelerde kullanılıyor.
    E554
    Sodyumaluminyum silikat
    Tabaka önleyici.Tuz, kurutulmuş süt ürünleri ve unlarda kullanılır; alüminyumun hamilelikte plasenta problemlerine neden olduğu bilinir ve Alzheimer hastalığı ile ilgili görülür.
    E556
    Kalsiyum aluminyum silikat
    Tabaka önleyici.Minerallerden elde edilir; süttozlarında kullanılır;
    E558
    Bentonit
    Tabaka önleyici
    E559
    Aluminyum silikat (Kaolin)
    Tabaka önleyici.
    E570*
    Stearik asid
    Tabaka önleyici
    E572*
    Magnezyum stearat
    Homojenleştirici,tabaka önleyici
    E575
    Glukono delta-lakton
    Asit düzenleyici,tutucu.
    E576
    Sodyum glukonat
    Tutucu.Bazı ülkelerde yasaklandı
    E577
    Potasyum glukonat
    Tutucu
    E578
    Kalsiyum glukonat
    Katılaşma ajanı
    E579
    Ferro glukonat
    Renk tutma ajanı; demir ve glukozdan elde edilir.
    E585
    Ferro laktat
    Renk tutma ajanı.
    İşaretsiz " siyah " E numaraları helal kabul edilen katkıları gösterir.
    kırmızı " E numaraları sağlık için tehlikeli katkıları gösterir.
    " ** " işaretleri kesin hayvan (çoğunlukla domuz) kökenli katkıları gösterir.(haram)
    " * " Bitkisel veya hayvansal kökenli olabilir. Alkolle muamele edilmiş veya edilmemiş olabilir.Bu sebeple (şüpheli) kabul edilen katkıları gösterir.
    Kaynak: animal-ingredients.hypermart.net www.foodag.com ve www.muslimconsumergroup.com HACSG (Hiperaktif çocukları destekleme grubu),www.ifanca.org, www.ehalalfood.com, www.eathalal.com, www.whatisinit.com, www.halalpak.com internet sayfalarından faydalanılmıştır.



    TAT VERİCİLER
    NumaraİsimYorum
    E620*GlutamikasidTat verici. Tuz maddesi; birçok hayvan ve bitki proteininde bulunur, bakteriden de elde edilir.Astımlı hastalara zararlı olabilir.Bebek ve küçük çocukların gıdalarında bulunması yasaktır.
    E621*Monosodyumglutamat (MSG)Tat verici. Tuz maddesi; astımlılarda yan etkisi görülebilir, bebek ve küçük çocuk gıdalarında izin verilmemiştir;sebze,ton balığı ve salata sosu konservelerinde ve dondurulmuş gıdalarda kullanılır.
    E622*MonopotasyumglutamatTat verici.Bulantı, kusma, diyare ve karın kramplarına neden olabilir.
    E623*Kalsiyum diglutamatTat verici. Tuz maddesi.
    E624*MonoamonyumglutamatTat verici. Tuz maddesi.
    E625*Magnezyum diglutamatTat verici. Tuz maddesi.
    E626GuanilikasidTat verici. Gut hastalığına sebep olabilir.
    E627*DisodyumguanilatTat verici. Gut hastalığına sebep olabilir. Bebek ve küçük çocuk gıdalarında kullanılması yasaktır.
    E629CKalsiyumguanilatTat verici. Gut hastalığını başlatabilir.
    E631*DisodyuminosinatTat verici. Gut hastalığını başlatabilir, bebek ve küçük çocuk gıdalarında izin verilmemiştir
    E633*Kalsiyum inosinatTat verici. Gut hastalığını başlatabilir.
    E635*Disodyum 5'-ribonukleotidTat verici. Kaşıntılı reaksiyonlara sebep olabilir, kaşıntılar iyi huylu veya habis farklılıklar gösterebilir, reaksiyon, alınan dozla bağlantılı ve giderek artan türdedir, bazı kişiler buna daha duyarlı olabilir; cipsler, hazır şehriyeler ve bazı pastalarda kullanılır.Bebek ve küçük çocuklar korunmalıdır.Bazı ülkelerde   Yasaklanmıştır.
    E636*MaltolTat verici.
    E637*EtilTat verici
    E640*Glisin  ve sodyum tuzuTat verici.
    • İşaretsiz " siyah " E numaraları helal kabul edilen katkıları gösterir.
    • kırmızı " E numaraları sağlık için tehlikeli katkıları gösterir.
    • " ** " işaretleri kesin hayvan (çoğunlukla domuz) kökenli katkıları gösterir.(haram)
    • " * " Bitkisel veya hayvansal kökenli olabilir. Alkolle muamele edilmiş veya edilmemiş olabilir.Bu sebeple (şüpheli) kabul edilen katkıları gösterir.
    Kaynak: animal-ingredients.hypermart.net www.foodag.com ve www.muslimconsumergroup.com HACSG (Hiperaktif çocukları destekleme grubu),www.ifanca.org, www.ehalalfood.com, www.eathalal.com, www.whatisinit.com, www.halalpak.com internet sayfalarından faydalanılmıştır.


    TATLANDIRICILAR PARLATICILAR
    NumaraİsimYorum
    E900*Dimetil polisiloksanKöpük önleyici ve yüzey sırlama maddesi.Silikon bazlı
    E901*BalmumuYüzey sırlama maddesi. Bazen alerjik reaksiyonlara neden olabilir.
    E903Karnauba mumuYüzey sırlama maddesi. Bazen alerjik reaksiyonlara neden olabilir
    E904**ŞellakYüzey sırlama maddesi. Böceklerden elde edilir; bazen deri tahrişine neden olabilir.
    E905*ParafinlerYüzey sırlama maddesi.hafif müshil, yağların ve yağda çözünen vitaminlerin emilimini yavaşlatabilir, barsak kanserine yol açabilir; tatlılarda, maya üretiminde, vitamin tabletlerinde, kurutulmuş meyve, şekerleme ve kolalı ürünlerde kullanılır
    E913*LanolinYağlayıcı,parlatıcı madde..Koyun yününden elde edilir.
    E920**L-Kıstein ve hidrokloridleriUn işleme ajanı. İnsan saçı, hayvan kılı ve tavuk tüyünden elde edilir
    E921**L-Cystinbkz E920
    E924Potasyum bromatUn işleme ajanı.Büyük miktarlarda bulantı, kusma, diyare ve sancılara neden olabilir.
    E925KlorinUn işleme ajanı.Gıdaları tahrip eder, kanserojendir; bazen mikropları öldürmek için suya karıştırılır.
    E926Klorin dioksidbkz E925
    E927AzodikarbonamidUn işleme ajanı. Bazı ülkelerde yasaklandı.
    E928Benzol peroksidUn işleme ajanı. unun beyazlaması için kullanılır. Alerjik geçmişi olanlar sakınmalıdır.
    E931AzotBesinleri dondurma ve vakumlu paketlemede kullanılır.
    E932AzotoksitBesinleri dondurma ve vakumlu paketlemede kullanılır.
    E950*Akesulfam potasyum (Acesulfame K)Tatlandırıcı; Sunett ismiyle anılır; fırınlanmış yiyecekler, dondurulmuş tatlılar, şekerlemeler, mandıra ürünleri, pastalar, farmasotik olarak ağız hijyeni ve son zamanlarda içeceklerde kullanılmaktadır; The Center for Science in the Public Interest (CSPI) yapay tatlandırıcılar aspartam, sakarin ve aksesülfam potasyumu en kötü 10 katkı listesine dahil etmiştir; bu üç tatlandırıcının da hayvanlarda kansere neden olduğu tespit edilmiştir Kanser riskini arttırabilir.
    E951*AspartamSuni tatlandırıcı, çok fazla yan etkisi var, bazıları aspartama karşı alerji duyar, bu insanlarda migren en önemli reaksiyondur.
    E952Sıklamik asidSuni tatlandırıcı. Migren,kanser ve diğer reaksiyonlara neden olduğu bilinir, fare testis ve embriyolarında yapılan testlerde hasara neden oldoğu tesbit edilmiştir.Birçok ülkede yasaklanmıştır.
    E953Isomaltşekersiz tatlandırıcı; gluco mannitol ve gluco sorbitol isimli iki disaccharide alkolün karışımıdır; sert şeker, şekersiz tatlandırıcı; gluco mannitol ve gluco sorbitol isimli iki disaccharide alkolün karışımıdır; sert şeker, bonbon, lolipop, gofret, öksürük hapı ve boğaz pastili gibi ürünlerde yıllardır kullanılmaktadır.
    E954SakkarinlerSuni tatlandırıcı, kanserojen olarak bilinen toluen'den elde edilir; 1977'de Amerika'da yasaklandı.
    E955SukralozSuni tatlandırıcı; dünyanın çeşitli bölgelerinde birkaç yıldır kullanılıyor.
    E957TaumatinSuni tatlandırıcı, ekmek ve meyvelerin tatlandırılmasında kullanılır
    E965Maltitol, glukos şurupSuni tatlandırıcı ve nem tutucu; gıda enzimleri ile ayrıştırılır; şekerleme, kurutulmuş meyve ve düşük enerjili gıdalarda kullanılır; yüksek konsantrasyonlarda müshil tesiri yapar.
    E966LaktitolSuni tatlandırıcı
    E967KsilitolSuni tatlandırıcı, nem tutucu; ahududu, erik, kıvırcık ve hindibada bulunur, ticari amaçla kağıt hamurundan üretilir; farelerle yapılan testlerde böbrek taşı, idraryolu etkileri ve psikolojik huzursuzluklara neden olduğu tesbit edilmiştir; düşük enerjili gıdalar, tatlılar, dondurma ve reçellerde kullanılır
    E999Kuillara ekstraktKöpük ajanı, emülgatör, doğal nemlendirici; sodada kullanılır.
    E1100*AmilasEnzim.Küf mantarı veya domuz pankreasından elde edilir
    E1200PolidekstrozSuni tatlandırıcı.Glukozdan elde edilir.
    E1201Polivinilpirolidon, PVPDağıtma ajanı, tablet kaplayıcı; suni tatlandırıcılarda kullanılır
    E1202Polivinilpolipirolidon, PVPPBerraklaştırma ajanı, renk stabilizörü
    E1400-E1450Nişastalar ve türevleriTatlandırıcı,kıvam artırıcı.
    E1505Trietil asetatNem tutucu ve çözücü.Vücutta kısmen alkole dönüşür
    E1510**Etanol (Etil alkol)Çözücü.alkol
    E1517*E1518*Gliserol asetatlarNem tutucu ve çözücü; Amerika'da taze meyveleri kaplamak için kullanılır
    E1520Propilen glikolNem tutucu, nemlendirme ve dağıtma ajanı, petrol bazlı; krem  merhem, kozmetik ve saç bakım ürünlerinde kullanılır; (damardan verildiğinde) öldürücü kalp krizleri görülmüştür, merkezi sinir sistemi depresyonu ve deri yanığı oluşabilir
    İşaretsiz " siyah " E numaraları helal kabul edilen katkıları gösterir.
    kırmızı " E numaraları sağlık için tehlikeli katkıları gösterir.
    " ** " işaretleri kesin hayvan (çoğunlukla domuz) kökenli katkıları gösterir.(haram)
    " * " Bitkisel veya hayvansal kökenli olabilir. Alkolle muamele edilmiş veya edilmemiş olabilir.Bu sebeple (şüpheli) kabul edilen katkıları gösterir.
    Kaynak: animal-ingredients.hypermart.net www.foodag.com ve www.muslimconsumergroup.com HACSG (Hiperaktif çocukları destekleme grubu),www.ifanca.org, www.ehalalfood.com, www.eathalal.com, www.whatisinit.com, www.halalpak.com internet sayfalarından faydalanılmıştır.

    Hiç yorum yok:

    Yorum Gönder